Praktisk information
Debatarrangementet er gratis, men tilmelding nødvendigt.
Tilmeld dig her.
EU er i høj grad afhængig af russisk gas, som de hvert år importerer omkring 40 procent af sin samlede gas fra. Op til og på dagen, hvor Rusland invaderede Ukraine, købte Vesten gas, olie og naturressourcer for 700 millioner dollars fra Rusland.
Flere EU-lande har på baggrund af det russiske angreb på Ukraine valgt at sætte Nord Stream 2 på pause, som er en rørledning, der skal transportere naturgas til forbrugere i Europa. Putin og det russiske gasselskab Gazprom har også selv valgt at lukke for gassen til en række lande i EU siden februar og i april meddelte Putin, at hvis EU-lande fortsat ville have leveret gas fra Rusland, skulle den betales i rubler.
I starten af september lukkede Rusland så for alt gas fra Nord Stream 1 til Europa på ubestemt tid på grund af en fejl i en kompressorstation. Nord Stream 1 er en 1.224 kilometer lang gasledning, der løber fra Rusland, forbi det østlige Bornholm og ned til den tyske nordkyst, hvorfra der sendes gas ud til hele Europa. Hvornår den genåbnes vides ikke. Det kan komme til at ramme energiforsyningen i EU’s medlemslande hårdt, og kan komme til at puste til de i forvejen tårnhøje energipriser, at gasrørledningen nu er lukket på ubestemt tid.
Hvordan kan EU og EU’s medlemslande håndtere manglen på energi og særligt gas fra Rusland? Hvilke konsekvenser kommer lukningen af gassen fra Nord Stream 1 til at have for vinteren i Europa? Bliver der lukket for varmen i Europa? Er energikrisen lige nu et tegn på, at man bør være 100 procent uafhængig af russisk gas i fremtiden?
Oplæg og debat med Bjarke Møller og Jørgen S. Christensen. Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker i DEO, er ordstyrer i debatten.
Bjarke Møller
Bjarke er direktør i Rådet for Grøn Omstilling. Han er forhenværende direktør i Tænketanken Europa og chefredaktør på Mandag Morgen.
Jørgen S. Christensen
Jørgen er teknologidirektør i Green Power Denmark og formand i EnergiCERT. Han er forhenværende forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.
Rasmus Nørlem Sørensen
Rasmus er sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO, hvor han til dagligt skriver og holder oplæg om alle aspekter af EU-politik.